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Policy Statement 
 

From:  Mark Marchus, CBO 
Re: Floor level at exterior doors in R-3, and U occupancies, (UBC Section 
1003.3.1.6).  Interpretation based on 2002 IRC R12.1.2 
Effective Date: February 11, 2003 
 
Every dwelling unit shall have access directly to the outside or to an approved means of 
egress system complying with UBC Chapter 10.  Exit doors serving the means of egress 
system shall comply with 1003.3.1.  This is in the current language from the UBC.  The 
problem appears to be how it applies to the secondary doors.  The 2002 supplement to the 
IRC seems to give some good insight to the question.    
 
The IRC in section R12.1.2 Landings at doors states there shall be floor or landing at each 
side of exterior doors.  There are exceptions.  The exceptions are limited to doors “other 
than the required exit door”.  The exception allows stairs of two or fewer risers to be 
located on the exterior side of the door.  In this application we shall also use the section 
from the UBC which does not allow the door to swing over the stair.  The two steps may go 
down to grade or an outside deck or landing.  If it’s more than two steps or if it’s the main 
required means of egress a floor or landing will be required at both sides of the door. 
 
The section goes on to say “the floor or landing shall not be more than 1 ½ inches below the 
top of the threshold.”  Measuring from the threshold is a change for us.  Again this 
requirement has exceptions.  The exception allows the landing at a non-required or 
secondary means of egress doors to be 7 ¾ inches below the top of the threshold.  
Interesting note here is that there is no minimum diminution of the landing below the 
threshold.  (It appears that less than 4” is allowed.)   
 
In the past we have allowed for no landing or stairs at the secondary means of egress if 
the grade was less than 30” below the floor level at the door.  After receiving your input I 
agree that this is a less than desirable application of the code.  The application from this 
date on will be this; At all secondary means of egress there shall be a landing, deck, stair, 
as described above, or grade within 7 ¾” below the threshold of the door or the door shall 
be made inoperable or a complying guardrail shall be placed at the door opening.  The 
primary means of egress shall comply with Chapter 10 of UBC. 
 


